Kulinarna niedziela: Jak przygotować wykwintne danie z królika? Królik w śmietanie z kurkami i podgrzybkami

królik w śmietanie

Pierwszy raz robiłam królika. Przygotowywanie dla innych osób dań z mięsem jeszcze daję rade zrobić, ale króliki należą do tej grupy zwierząt, które traktuje jak zwierzęta domowe i wyjątkowo trudno jest mi z nich coś upichcić.

No cóż. Królik znalazł się w lodówce moich rodziców gdy przyjechałam ich odwiedzić. Polecenie – “Ewela, przygotuj coś z królika, bo ja nie mam pomysłu na niego” stanowiło dla mnie wyzwanie

Królik w śmietanie stary przepis.

Pamiętam jak przez mgłę prosty przepis na królika w śmietanie, z warzywami. Pod ręką nie było ani pora, selera ani pietruszki, ale była cebula i marchew (słodziutka i naturalna z ogródka mojej cioci :)) i to musiało mi wystarczyć.

Na dodatek znalazłam dwa mega rarytasy – kurki i prawdziwki. Z takiego czegoś musiał wyjść Królik, że palce lizać!

królik w śmietanie

Królik w śmietanie – przepis

Produkty na królika w śmietanie:

  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 4 szklanki gotowego bulionu (ja mam zawsze Maminy rosół zamknięty w słoikach, można użyć też kostki rosołowej wg przepisu na opakowaniu)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • szklanka kurek
  • 10 prawdziwków
  • 200ml śmietany 18%
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia mięsa
  • przyprawy – sól, pieprz, świeży tymianek

Królik w śmietanie przepis:

Kawałki królika myjemy, kroimy na kilka większych kawałków. Osuszamy, trzeba doprawić solą by zmiękł. Nalewamy do garnka zimnej wody i wkładamy na 10 min kawałki królika.

Po tym czasie wyjmujemy mięso królika je i osuszamy. Obtaczamy w mące (nadmiar należy strząchnąć) i obsmażamy go na maśle do złotego koloru.

Gotujemy 3 szklanki bulionu i dodajemy do niego upieczone mięso królika, należy ponownie doprawić solą.

Na patelni po króliku dolewamy olej i smażymy pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę, czosnek oraz kurki i podgrzybki (umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki)  po 4 minutach dodajemy pokrojone w talarki marchewki.

Smażymy 5-7min i dolewamy pozostałą szklankę bulionu. Wlewamy warzywa z bulionem do bulionu z mięsem. Przykrywamy i gotujemy ok 1 godz.

Po godzinie odlewamy kilka łyżek bulionu z garnka do miski i mieszamy go ze śmietaną. Dodajemy do reszty bulionu i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.

Taki królik w śmietanie z marchewką, kurkami i podgrzybkami najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.

W całym mieszkaniu unosi się piękny zapach bulionu, prawdziwków i kurek.

Mięso jest niesamowicie białe, rozpływa się w ustach. Nic dziwnego, że dzieci się tym tak zajadają!

królik w śmietanie

Najlepiej podawać go z całymi ziemniakami… SMACZNEGO!

Historia królika w sosie śmietanowym

Królik w śmietanie jest od dawna popularnym daniem, sięgającym czasów rzymskich. Przyrządza się go z duszonego mięsa królika gotowanego w kremowym sosie, zwykle aromatyzowanym czosnkiem, cebulą i ziołami.

Przystawka lub danie główne

Danie to było często podawane jako przystawka lub danie główne na ucztach w okresie renesansu.

Popularny we Francji i Wielkiej brytanii

W okresie XVII i XVIII wieku, królik w śmietanie był popularnym daniem serwowanym we francuskich i brytyjskich domach. We Francji klasyczna wersja tego przepisu to Lapin à la Crème, natomiast Anglicy nazywają go Rabbit Fricassee lub Rabbit Stew.

Popularne danie restauracyjne

W dzisiejszych czasach królik w śmietanie jest częstym daniem restauracyjnym. Może być podawany z różne boki, takie jak ziemniaki, marchewki i grzyby.

Jest również popularny w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych, gdzie często podawany jest z bogatym sosem.

Ponadczasowy klasyk

Bez względu na sposób przygotowania, królik w śmietanie pozostaje ponadczasowym klasykiem, który nadal jest ceniony przez miłośników jedzenia na całym świecie. Jego pyszny smakprosty sposób przygotowania i różnorodność dodatków sprawiają, że jest to ulubiony posiłek wielu osób. Ciesz się tym klasycznym daniem już dziś!

Kontent oraz zdjęcia pozyskane z archiwalnej wersji strony – Pracownia Przyjemności.
Autorem i właścicielem tekstów jest poprzedni właściciel strony.

Zdjęcie zaczerpnięte z: https://www.mojegotowanie.pl/przepis/krolik-w-sosie-smietanowym

2 thoughts on “Kulinarna niedziela: Jak przygotować wykwintne danie z królika? Królik w śmietanie z kurkami i podgrzybkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *