Kulinarnie: Szarlotka z bezą i nutką pomarańczy

11:00

Szarlotka? Sezon na jabłka w pełni to i musi być szarlotka. Tym razem w wersji z bezą i pomarańczą.

Szarlotka z bezą





Szarlotkę wypada zrobić choćby raz na jesień, by skorzystać z sezonowych owoców jakimi są jabłka. Bo kiedy będą smakowały lepiej jak nie późną jesienią... :]


Przepis na szarlotkę z bezą

Nutka pomarańczy doda szarlotce pikanterii i wyjątkowego posmaku, a cały dom będzie pachniał świątecznie cytrusami (mi się to zawsze kojarzy ze świętami Bożego Narodzenia).


W tym roku był wysyp przepisów na szarlotkę / jabłecznik z bezą. Ten przepis pochodzi z Kwestii Smaku, choć jest wiele podobnych, różniących się proporcjami składników.

Spód:

• 150 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g cukru
• 75 g zimnego masła + do posmarowania formy
• 3 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)

przyprawy: 1 łyżka cukru wanilinowego, skórka starta z 1/2 pomarańczy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka:
• 1 kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)

• 50 g cukru
• skórka starta z 1/2 pomarańczy
• miąższ z 1/2 pomarańczy


Beza:
• 3 białka
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Ciasto
Łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy wyjęte z lodówki i pokrojone w drobną kostkę masło, zagniatamy rękoma i dodajemy żółtka. Zagniatamy w miarę możliwości szybko ciasto w kulę  i wstawiamy do lodówki (jeśli bardzo przystaje do dłoni, dodajemy trochę mąki.

Jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Na wysokiej patelni podgrzewamy jabłka z połówką skórki pomarańczy, sokiem z pomarańczy i miąższem (bez białych skórek) aż jabłka zmiękną.

Smarujemy tortownicę ok 23 cm masłem. Nagrzewamy piekarnik do 200st

Ciasto rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki. Wykładamy nim tortownicę - środek i brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy na środkowej półce przez 30min. Po 25 min zaczynamy przygotowywać bezę.

Beza
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Białko wykładamy na bezę. Pieczemy 40 min aż się lekko zarumieni. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach. PO 10 min wyjmujemy.


Kulka z ciasta, którą wstawiamy na czas przygotowywania jabłek do lodówki

Tuszymy jabłka z sokiem z pomarańczy i miąższem (bez białych skórek)


Wygniatamy spód foremki na tartę ciastem

wykładamy na ciasto masę z jabłek i zapiekamy 25min

gotowa szarlotka z bezą


Nikt jeszcze nie ma śmiałości zacząć szarlotki...



2 min później szarlotka znika coraz bardziej i bardziej... ;) 

Smacznego Łakomczuchy :)




You Might Also Like

10 komentarze

  1. robię praktycznie taką samą ale bez pomarańczy. muszę wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ja bym ją zjadła od razu na początku, ale co z resztą? ;)

      Usuń
  3. spróbuję na pewno! ale to ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem co zrobie niedługo jak mój men przyjedzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomarańcze można zaliczyć nawet jako afrodyzjak, przynajmniej zimą :P

      Usuń
  5. Mnie także pomarańcze (i mandarynki) przypominają święta :D

    OdpowiedzUsuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista