Kulinarnie: Szarlotka z bezą i nutką pomarańczy

11:00

Szarlotka? Sezon na jabłka w pełni to i musi być szarlotka. Tym razem w wersji z bezą i pomarańczą.

Szarlotka z bezą





Szarlotkę wypada zrobić choćby raz na jesień, by skorzystać z sezonowych owoców jakimi są jabłka. Bo kiedy będą smakowały lepiej jak nie późną jesienią... :]


Przepis na szarlotkę z bezą

Nutka pomarańczy doda szarlotce pikanterii i wyjątkowego posmaku, a cały dom będzie pachniał świątecznie cytrusami (mi się to zawsze kojarzy ze świętami Bożego Narodzenia).


W tym roku był wysyp przepisów na szarlotkę / jabłecznik z bezą. Ten przepis pochodzi z Kwestii Smaku, choć jest wiele podobnych, różniących się proporcjami składników.

Spód:

• 150 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g cukru
• 75 g zimnego masła + do posmarowania formy
• 3 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)

przyprawy: 1 łyżka cukru wanilinowego, skórka starta z 1/2 pomarańczy, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka:
• 1 kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych)

• 50 g cukru
• skórka starta z 1/2 pomarańczy
• miąższ z 1/2 pomarańczy


Beza:
• 3 białka
• 150 g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Ciasto
Łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodajemy wyjęte z lodówki i pokrojone w drobną kostkę masło, zagniatamy rękoma i dodajemy żółtka. Zagniatamy w miarę możliwości szybko ciasto w kulę  i wstawiamy do lodówki (jeśli bardzo przystaje do dłoni, dodajemy trochę mąki.

Jabłka
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wyrzucamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Na wysokiej patelni podgrzewamy jabłka z połówką skórki pomarańczy, sokiem z pomarańczy i miąższem (bez białych skórek) aż jabłka zmiękną.

Smarujemy tortownicę ok 23 cm masłem. Nagrzewamy piekarnik do 200st

Ciasto rozwałkowujemy podsypując niewielką ilością mąki. Wykładamy nim tortownicę - środek i brzegi. Nakłuwamy widelcem i pieczemy na środkowej półce przez 30min. Po 25 min zaczynamy przygotowywać bezę.

Beza
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy aż do jego całkowitego rozpuszczenia i na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Białko wykładamy na bezę. Pieczemy 40 min aż się lekko zarumieni. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach. PO 10 min wyjmujemy.


Kulka z ciasta, którą wstawiamy na czas przygotowywania jabłek do lodówki

Tuszymy jabłka z sokiem z pomarańczy i miąższem (bez białych skórek)


Wygniatamy spód foremki na tartę ciastem

wykładamy na ciasto masę z jabłek i zapiekamy 25min

gotowa szarlotka z bezą


Nikt jeszcze nie ma śmiałości zacząć szarlotki...



2 min później szarlotka znika coraz bardziej i bardziej... ;) 

Smacznego Łakomczuchy :)




You Might Also Like

10 komentarze

  1. robię praktycznie taką samą ale bez pomarańczy. muszę wypróbować Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pomarańczą smakuje bardziej egzotycznie ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ja bym ją zjadła od razu na początku, ale co z resztą? ;)

      Usuń
  3. spróbuję na pewno! ale to ślicznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem co zrobie niedługo jak mój men przyjedzie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomarańcze można zaliczyć nawet jako afrodyzjak, przynajmniej zimą :P

      Usuń
  5. Mnie także pomarańcze (i mandarynki) przypominają święta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zimą smakują jakoś zawsze lepiej :)

      Usuń

Wpisy na blogu są jak uśmiech - nigdy ich za wiele ;) Wszystkie są dla mnie bardzo cenne.
Jest mi miło, że odwiedzasz Pracownie, mam nadzieje, że się tu zadomowisz... :)
Pozdrawiam ciepło,
E.

Popular Posts

Obserwuj mnie na Fashiolista